Filyos Antik Kenti

teion-filyos-1

Filyos Antik Kenti, ”3000 Yıllık bir geçmişi olan Filyos antik  muhteşem yeşil alanları, turkuaz denizi ve antik kalıntıları ile hafta sonunu ailece sakin ve huzurlu bir şekilde geçirmek isteyenlerin yeni keşifler yapabilecekleri bir mekan.

Turkuaz denizi ve antik kalıntıları ile hafta sonunu ailece sakin ve huzurlu bir şekilde geçirmek isteyenlerin yeni keşifler yapabilecekleri bir mekan.

Filyos antik tarihin ile mistik doğası ile hafızalarda yer edecek bir kent olup, Zonguldak Merkeze yarım saat uzaklıktadır.

TİEİON VE YAKIN ÇEVRESİNİN ARKEOLOJİK TARİHİ:

1948 yılında Batı Karadeniz kıyı kesimini de kapsayan Prehistorik araştırmalarda, Zonguldak-Bartın-Amasra arasındaki bölümlerde, dolayısıyla Filyos ve çevresinde, Prehistorik yerleşim izlerine rastlanılmamıştır.

Bazı araştırmacılar, Batı Karadeniz kıyılarında M.Ö. 17. yüzyılda yerleşimler olduğunu ve Zonguldak kıyı şeridinin en eski yerleşim noktaları sayılan Herakleia(EREĞLİ), Tieion(FİLYOS),Parthenios(BARTIN), Sesamos(AMASRA), Kromma(KURCUŞİLE ve yakınları) ve Kytoros’un (CİDE/GİDEROS) M.Ö.15. yüzyıla doğru kuruluşlarını tamamladıklarını belirtir.

Bölgede, M.Ö. 1200 -700 yılları arasında Bebykoslar/Bebyrikler adlı halkın oturduğu belirtilmektedir. Bazı araştırmacılar bu halkın, M.Ö. 13. yüzyılda Anadolu’ya gelen Frigler’in, bu bölgede kalan artçılarında oluşturduğu ve dolayısıyla bu bölgede M.Ö. 1150 ile 650 yılları arasındaki yaklaşık 500 yıllık dönemde, bir Frig kavminin bulunduğunu kabul etmektedir.

Karadeniz kıyılarında, M.Ö. 10. ve 9. yüzyıllarda Grek kolonizayonları görülür. Ancak geniş kapsamlı kolonizasyonlar, Miletoslular tarafından M.Ö. 7. yüzyıldan itibaren görülen bu kolonizasyon hareketlerini Megaralı, Phokaialı ve Khioslularîn yapığı lolonizasyonlar izlemiştir.

M.Ö.65/64 yıllarında Bithynia, Pontus ve Paphlagonia bölgelerindeki 11 şehir birleştirilerek eyalet oluşturulmuştur. Tieion, bu 11 önemli kent arasındadır. Roma imparatoru Augustus döneminde bu eyaletin iç kısımlarda yer alan kentleri Galatia’ya bağlanmıştır. M.Ö. 7 yılında bu eyaletin adı; yeni bir yapılanma sonrasında”Bithynia-Pontus” olarak değiştirilmiştir. Merkezi yine Amastris olan ve Tieion’un da içinde yer aldığı bu oluşum, M.S. 117 yılına kadar sınırlarını korumuştur.

Tieion’un adı, Roma Çağı’nda Billaios(FİLYOS) ırmağından esinlenerek Villaios olmuştur. M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu’nun Doğu ve Batı Roma olarak ikiye ayrılması sonrasında Anadolu, Doğu Roma(BİZANS) sınırları içerisinde kalmıştır.Villaios, Bizans döneminde de önemini korumuştur. Bu dönemde Bosfor’dan çıkan bir yol, Anadolu yakasından başlayarak Nikomedia-Herakleia-Villaios-Amasra ve Sinop’u bağlamaktadır.

M.S. 13.yüzyıl ortalarına doğru Bizans Devleti giderek zayıflamış ve 1261 yılında Cenevizliler ile bir anlaşma yapılarak, Cenevizliler’e önemli ayrıcalıklar vermişlerdir. Cenevizliler bu ayrıcalıklardan da yararlanarak bölgede önemli koloniler kurmuşlardır.”