Şair Muzaffer Tayyip Uslu Hayatı

Şair Muzaffer Tayyip Uslu Hayatı, 1922’de İstanbul’da doğdu. Öğrencilik dönemi İstanbul, Mersin ve Zonguldak‘ta geçti. Zonguldak Lisesi’nde Behçet Necatigil’in öğrencisi oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne kaydoldu. Yoksulluk ve hastalık nedeniyle üniversite öğrenimini yarıda bıraktı, Zonguldak’a döndü ve iş hayatına atıldı. 3 Temmuz 1946’da veremden öldü.

Dönemin genç şairleri arasında en güçlülerden biri sayıldı. Yaşamındaki acılara karşın, gizli bir üzgünlük içinde yaşamanın güzelliğini yazdı.  Çeşitli dergilerde yayımlanan şiirlerini “Şimdilik” adıyla kitaplaştırdı. Ölümünden sonra Necati Cumalı tarafından, yaşamını, bütün şiirleri ve yazıları “Muzaffer Tayyip” adlı kitapta topladı (1956)

KELEBEK ÖMÜRLÜ İKİ ŞAİR

Şair Muzaffer Tayyip Uslu Hayatı, Yılmaz Erdoğan’ın son filmi Kelebeğin Rüyası, ‘Kelebek ömürlü’ iki şair olan Rüştü Onur ile Muzaffer Tayyip Uslu’nun hayat hikâyesini anlatıyor.. Rüştü Onur, 3 Ağustos 1920 doğumlu. Şair, 12 Aralık 1942’de yani sadece 22 yaşındayken hayata veda etti. Muzaffer Tayyip Uslu ise 1922’de dünyaya geldi.

1946’da son nefesini verdiğinde sadece 24 yaşındaydı. Zonguldaklı iki şair olarak imzasını attılar Türk şiir tarihine.. Mehmet Çelikel Lisesi’nden Behçet Necatigil’in öğrencisi olan Rüştü ve Muzaffer Tayyip, ‘hoca’yla bağlarını hiç koparmadı. Dönemin edebiyat dergilerinde, özellikle de Varlık’ta şiirleri yayınlanan Rüştü ile Muzaffer Tayyip, Behçet Necatigil’in yanı sıra Salâh Birsel, Necati Cumalı, Oktay Rifat, Melih Cevdet ve Samim Kocagöz ile de ‘şiir’ arkadaşıydılar ve sık sık mektuplaşırlardı.